Month: October 2014

Sabah bah

This is my second trip to NEGERI DIBAWAH BAYU.. I think it was 2009 or 2008.. This time only me and my partner in crime, my bff, Norul Hidayah Baharuddin aka Oluq… First trip began at night, we arrive at 5 pm, waiting for car rental arrived arround 6pm, off to Kundasang around 6.30 pm. Here 6.30pm was like one hour fast then Peninsular cuollsss!! Tq God the weather so nice that night and we safely arrived approximately arround 8.30 pm and check in into Kinabalu Pine Resort, nothing to see in the night but we woke up at 6 am the next day, WOW! Amazing view infront us.. Seriously amazing view…. IMG_0414 IMG_0464IMG_0640IMG_0639 Kinabalu mountain is our view, worth it to pay more for the best view room, blok S.. Wahh.. Serious sojuk!! After breakfast without mandi (haha, ini rahsia taw, jangan cakap ngn nobody), we went to Hot Poring, Canopy Walk and raflesia blooming. Incident happen here, jahanam kamera oluq, iollss yg wat… Hehe.. Jahatkan iollss? Dapat dividen asb iolls hantar repair erk ruq??? IMG_0424 IMG_0440 Next destination, farm castle, very new zealand cuolls!!! Cantik kot… IMG_0476 IMG_0495 IMG_0502 IMG_0508IMG-20141023-WA0006 IMG_0557 Next Kinabalu Park, takde apa, except klu cuoolls nak naik panjat gunung, kat sini port dia.. So we decide back to town lepas tak jumpa satu port yg dicari.. Later me advise where is it.. Hujan gila lebat dgn kabus, sangat menyeram, oluq yg drive, so iooollllss merapik kat sebelah melayan mata yang mengantuk,IMG_0591

IMG_0597
Jambatan Tamparuli

sampai dalam pukul 4 lebih terus check in KK Waterfront Hotel… Rehat kejap, pulangkan kereta sewa lepas tu terus gi dinner and that’s it… Diet yang tak seberapa tu telah tertewas dengan seafood yang pelbagai, plan nak makan 2, 3 item je, tapi dikaburi dengan kesegaran seafood2 yang ada, terus 5 lauk amek, ikan kerapu merah, lobster, sotong, ketam, sayur kailan.. Nasik takde.. Orang sebelah jeling2 tengok weolllss, betul ke minah 2 ekor menketedarah macam jin… It cost us, 150.. Oklah kot… 1. Ketam sotong, 5 hinggit seratus gram 2. lobster 18 seratus gram, 3. ikan kerapu xhingat plak brapa.. Puas hati cuma xpuas cara masakan lobster, xkena rasa dia (that’s the reason why we eat again lobster last night… Hahaha).. Jalan2 area hotel, nak turunkan hasil yang dituai, so after that we wen straight to our bed.. End 2nd day.. DAY 3 We finally found place that i would like to show to oluq after asking abang kereta sewa semalam, today we decide to rent other car from other person, went to Pekan Nabalu… The view, two thumbs up!! IMG_0622  IMG-20141024-WA0007 Drive back to KK to find samsung centre, unfortunately kena tunggu one week, need to order spare part from factory. so we decide went to muzium Sabah, Masjid Negeri, lepaking at Tanjung Aru, sunset view at Sutera Harbour and redah jam to back to the hotel.. IMG_0635 Sementara nak tunggu cukup masa sebelum hantar kereta ke abg polis, kereta nadya tu (bini dia punya kot, hasil CSI oluq ketika menengok isi dashboard kereta nadya itu, dan dengan yakinnya abang kereta sewa itu seorang polis, siap kami speku bini abg tu tgh cuti pantang, balik ganu, so abg tu decide untuk sewakan kereta bini dia.. Hihihi), oluq bayar full day, walaupun kereta tu diguna kurang dari 12 jam, so malas nak hantar kereta, kami pun melepak didalam bilik hotel, konon2 nak gi karaoke, malas pulak, so kami pun karaoke lagu ami yang ada didalam ipad ini seperti baabaa black sheep, the old man, old mcdonald dan macam2 lagi… Around 7.30, we went to ikan todak to have our dinner, 2 lobster again (sorang 1, tamak baq hang), sotong, udang harimau, kerang gergasi and more expensive from than yesterday… Hahaha…. Jahanam weh.. 1. Sotong 4ringgit seratus gram 2. lobster sama 18 hinggit 3. udang rimau 10 tinggit seratus gram 3. kerang gergasi 3 ringgit seratus gram So jalan, tapi tak tahan sakit perut, jus nenas 3 gelas cuoolls, mana tak cuci perut mak.. nak jalan uptown xlarat, so parking kereta, selesaikan hajat dan terus rehat… End our day.. DAY 3 Island hoping to pulau manukan and pulau mamutik. Siyes lama gila xgi snorkel bagai, panik sekejap dalam air, tiba2 lupa macam mana nak bernafas guna mulut… My last in seawater I think is my trip to sabah ler kot.. Hahaha… It was 6 years ago… Tapi bila dah dapat rentak, amek ko xmo keluar, sampai sunburn, keluar air terus naik merah2, nasib bawak ubat alergik, panas terbakar tangan myolllss… Nak bukti jap.. img1414466658533 bezakan?? memang berbeza.. sekarang lagi teruk Tapi syoknya snorkel, rasa macam ikan, jadi ketua ikan dalam laut tu… Hehe Selepas puas sesi membakarkan diri di terik hari, weollss gerak balik ke Jesselton Jetty, naik teksi back to hotel, mandi dan makan maggi cawan… Method mengemis ketika makan dimalam hari tidak berguna nampaknya sementelah semua perbelanjaan telah dipakai guna untuk lobster dan seafood yang menjerat jiwa weollss… Sempat tido sekejap, dan siap2 ready untuk late check out (bayar 79 hinggit), kami menggerakkan diri yang sangat lesu ke pasar Philippines, our last destination before depart to airport… Sempatlah beli subang pearl untuk myollss dan kuih cincin. Itulah je pun iollss shopping, actually no more bajet.. Hiihii. Amek luggage at hotel, call Yan (baik mamat ni, bak kata oluq muka macam benjy), off to airport super early.. Tak dah takde tempat nak gi, lagipun iollsss xsuka kalut2 last minutes, nak tukar seat, dah check in baru oluq cakap dia pun nk window seat… Cettt.. Ada saingan, kalau ngan yazid, dia tak suka duk window seat, pasal pundi kenken dia tak berapa kukuh.. Kekeke….

IMG_0642
good service KK Airport

First time naik MAS ada delay, ok je, pasal dah duk dalam flight… Seat dah best, orang sebelah kurang lak… Gemokbusuk, tidur berdengkur.. Cetttt… Potong stim je, takpelah layankan je, janji tak bergesel macam naik airasia aritu, seat MAS besar skit, boleh pusing2 montot dan tangan tanpa menyentuh orang sebelah… Budak kecik belakang ni pulak suka main sepak2 kerusi, sakit hati kita ni, so cuoolls yang ada anak tu, tolongler ajar anak manner how to behave in flight… Nyampah tul budak ke orang tua yang kurang ajar yang suka sepak kerusi depan… Hakkktuiiihhh!! Gerak je flight terus myolllss tido dan dengan ajaibnya walupun hidung pedih ngn telinga berdengung, myollss still boleh bangun tepat pada waktunya bila troli makanan menghampiri.. Ok ler food brahim tu, sekadar mengisi perut kosong… Now tak xleh tido… Sengah jam lagi sampailer ni kot.. Nnt myollss add in picture ye cuoolls!, dalam flight manado tenet, lagipun pic sume kat hp oluq… Ceria ini dikarang time duk kat airport tadi, pastu sambung lagi. Live ni.. Upload taktau bila ler.. Hihih 25/10/2014, 1035.. IMG_0636 p/s: cuci mata je mampu kat sini..

Advertisements

Misi mencari kimchi – Jan 2014 – Part 4

DAY 7 This is a day that Oluq going home.. She liaised with hostel owner to drove her to airport at 5 am in the morning, her flight departure was 8 am if i’m not mistaken. I had two more days to enjoy the city area. AND MY SOLO TRIP BEGAN…. My plan for that day was DMZ (boarder of North Korea, from here we can ‘teropong’ over there)… I take half day package only, and return to Seoul.

20140109_092905
tasik yang beku
20140109_093103
freedom bridge
20140109_103953
pintu masuk ke dalam terowong .. askar korea selatan jumpa byk terowong yang katanya korea utara yang buat..
20140109_110525
tempat mengskodeng Korea Utara
20140109_110650
kamera boleh sampai line kuning tu je nak skodeng di sinun
20140109_111231
tak nampak pun Kim Jong Un main kejar²
20140109_112850
kakak cantik yang jadi tour guide.. rasanya tak operate.. hihi
20140109_113703
i love this picture so much!

Next activity is back to Myeongdong area, looking for tourist centre and wear a hanbok for free at Myeongdong Tourist Center, atas MNG and join but actually not join, it’s one to one class with seonsangnim at Kimchii Academy, KIMCHII

CLASS. MISSION COMPLETED!!! 20140109_171808 20140109_141416

20140109_180149
sedap kot kimchii iolls buat.. hehe.. perasan..

I do not have any plan to go after that so i decide went to Namsan Tower. Actually there are shuttle bus from Myeongdong to Namsan cable car.. Arghhhhh.. Stupid me…

20140109_195914
me and seoul tower

Back to Hongik met Nissa and Tyra, enjoying my first teobokki there, after that go lepak² minum² at zoo cafe..

20140109_231046
dua org budak teror, Nissa and Tyra

Then back to hostel and merayap to shopping mall near hostel.. Ruginya tak beli kasut kat sana… Ada less time tu…. Arghhhh, ruginya… Eh, kasut lagi… After a few hour there, i’m back to hostel and kemas light² je.. Siap basuh baju lagi…. DAY 8 Due to our flight at 11 am, (good news me and Tyra same flight time) bangun pun tak kalut macam selalu dan relaks² before final packaging, from two bags become three bags. Arrived at the airport smoothly and met Tyra there when we check in our baggage, bought tumbler from starbucks and waiting for our flight departure… dah ler salah baca pintu gate mana lepas claim VAT (beli kasut, dapat balik ler 3k won), terus jogging kat airport tu cari gate betul.. hihi. My conclusion for this trip is DAEBAK, and i will going back there again and again for their food, people, view and one of my favourite friend has work there.. One of the best country that i’ve been. P/s: Kalau boleh sebelum nak gi jalan² tu, makesure co pilot tu boleh baca maps / GPS… adehhh.. norul, norul. apa pun Aok tetap paling best!! sayang aok ketat²!!!

misi mencari kimchi – Jan 2014 – Part 3

DAY 2

For this trip Tyra is join us and Oluq and Tyra become new friends also. the more, the merrier.

Our plan for that day is Nami Island and Petite France. We travel use the normal train and it’s exciting.

20140104_122643
Tyra, Oluq and myself
20140104_142043
Nami Island entrance
20140104_152130
Petite France, running man episod Taecyeon and Nickhun datang kat sini ler
20140104_152437
maps Petite France

Balik tu singgah beli kasut lagi, kat sana je 2 kasut beli.. jalan banyak, so kasut kena cari yang tebal sikit baru selesa jalan. suspek ler yang jalan guna heels. sandal ngn selipar jepun pun tak boleh tahan,

DAY 3 – Seoul

checkout from Twin Rabbit Hostel and leave our baggage at hostel, we came back after 3 night. Off to Gimpo Airport. Terpaksa patah balik ke hostel pasal tertinggal International driving license at baggage. Goodjob Rina oii. Nasib memang takde plan apa². Yang paling best ikut kata hati sewa locker kat sana, semua tulisan hangul, dan nasib berjaya.. hebat budak rina ni.. hihi..

So naik Jetstar to Jeju Island, check in Yeha House for 2 nights. First makan banyak kt Korea time dinner, Abalone soup tak silap. lepastu shopping!

DAY 4 – Jeju

pagi² bangun pergi amek kereta sewa, lepastu terus pusing² Pulau Jeju. Seriously tak cukup masa untuk travel 1 ari ke Jeju.. memang serious tak cukup. Need to come back again..

20140106_104922
Hallasan Mount
20140106_105100
jumpa salji
20140106_120047
cantik gila view. kuasa tuhan, sebelah laut ada air terjun
20140106_120140
ahjumma² ni bukan cuci baju ye uolls, dorang jual fresh sashimi
20140106_140225
tenang gila kat sini
20140106_173548
misi mencari kuda merah berjaya!! tak tau pulak rupanya ada kuda putih jugak

20140106_141223

lepastu perjalanan terhenti seketika rasanya, ke kami terus ke mystery road dulu. lupa dah..

lepas bersiap², kami travel lagi skali ke Seogwipo untuk mencari kedai Seafood yang dijamin Halal oleh KTO, malangnya kedai itu tidak wujud lagi bak kata penduduk disana.. hahahah.

so masuk aja kedai seafood yang ada, yang rasanya takde oi oi itu, yakin yelah masuk dan makan sehingga nak muntah. side dishes dah penuh meja uollss.

DAY 5 – Jeju – Busan

Perjalanan bermula diawal pagi lagi, selesai urusan penghantaran kereta sewa, menunggu Air Busan yang sangat senang urusan pembookingan, kami bergerak ke Busan. Di Busan kami banyak mengambil teksi, train dan city tour bus untuk menikmati Busan disebabkan kekangan masa. Busan lebih kepada bandar warga emas dimana boleh dilihat dimana² warga emas ini melepak. Gigih memanjat Busan Tower untuk bermain chess Korea, Go. Kami juga mengunjungi Pasar Ikan terbesar di South Korea rasanya, Jagalchi Market.. Sedap gila baq ang snow crab dia. juga membazir duit , kerana tidak disangka side dishes disini lebih meriah dan melimpah meja… So balik ke Blue Backpackers Hostel dan ketiduran.

20140107_114437
Blue Backpackers Hostel
20140107_131240
side dishes 1 meja
20140107_133825
snow crab.. argghhhhh.. nak lagiiiii
20140107_145820
kubis ke bunga? bunga ke kubis?
20140107_152035
tiada muda tiadalah tua

DAY 6 – Busan – Seoul 

Kami menaiki keretapi selama lebih 2 jam untuk kembali ke Seoul. Sampai je Seoul Station, simpan beg didalam loker kemudian pergi berjalan sekitar bandar, tempat yang paling ku tunggu, King Sejong Statue dan istana berdekatan.. Wah best, never thought i like history.. hihi.

20140108_140635
eh, jumpa siapa ntah kat istana ni..
20140108_141347
this is not painting, this is REAL!
20140108_143140
abang² jgn gaduh ye…
20140108_150532
Hanok Village
20140108_171950
Myeongdong, syurga membeli belah

lepas pusing² Myeongdong, kami pun bergerak ke kedai souvenir murah².. di mana?? tunggguuuu

P/s: sambung nanti ye.. penatlah.. panjang gila dah ni..

misi mencari kimchi – Jan 2014 – Part 2

Tiket perjalanan kami tidak sama, maka aku memulakan perjalanan seawal 8 malam dari Sungai Mulia ke KLIA dan selepas check in bag, sempat lagi aku melantak dan mempow abang dan bakal kakak iparku ketika itu, sekarang dah sah uollss,  Perjalanan soloku terhenti seketika ketika mula menyedari jam tangan tiada ditangan, makanya aku masuk ke kedai toys dan membeli sebuah jam tangan untuk remaja yang beharga 39.90. Cukuplah sekadar untuk melihat waktu yang tidak akan kembali lagi.

Yang paling tidakku sangka bertemu rakan sekolah ketika aku bersekolah di Sekolah Menengah Sungai Pelek, ternyata mata kecilku ini bukan saja menawan tapi terbukti lebih terang dari mereka yang bermata empat apatah lagi mata yang lagi besar dariku. hihih. perasan lebih ni.

Penerbangan soloku bermula 11.45 malam dan sampai dibumi kimchi itu lebih kurang 6-7 pagi. Lupa pulak kita. Sampai saja di Incheon Airport aku singgah ke 7 eleven membeli T money dan topup siap² dan tidak lupa susu pisang yang enak ini.

orang kata wajib minum ni bila sampai Korea

Lainlah rasa yang fresh macam ni dengan yang dalam kotak tu.. ni lagi sodap, puas hati minum.

Yang bestnya bila stay kat hongik area ni, we do not need to exchange our train pasal dia satu lane untuk ke main airport , Incheon dan Gimpo dan juga terus ke Seoul Station.

Oleh kerana terlalu awalnya aku sampai, aku pun mula mencari hostel yang bakal diduduki selama 2 hari iaitu Twin Rabbit hostel, dari review yang dibaca memang telah ku tahu hostel ini agak jauh terletak dari hostel lain, tapi tak kusangka memang betul² jauh tapi kami memandang keselesaan yang nyata, kami meneruskan misi untuk tinggal di hostel ini. Dengan bantuan ahjussi yang sangat baik hati seperti yang telah kuceritakan di entry² sebelum ini, aku menemui hostel yang terceruk ini tetapi malangnya masih belum tiba masa untuk kami mengcheckinkan diri, maka aku meninggalkan baggage ku dan meneruskan perjalanan mencari sepasang kasut, kaki melecet. Orang kata kaki mengembang ketika kita diatas udara, tapi malangnya itu aku dapati benda ini terjadi sebelum aku sampai ke bumi kimchi ini.

Sememangnya badar Hongik ini bandar muda mudi, aktiviti kebanyakan bermula selepas 10.30 pagi. Clubbing boleh dilihat sana sini dan juga Cafe Hello Kitty yang glemer itu juga terdapat sini.
Sementara menunggu masa dan kedai kasut dibuka, aku sempat meround di Daiso dan had my morning break di Mango six, hot chocolate dan waffle yang sangat enak hokehh. Dalam masa yang sama aku menggunakan wifi yang disediakan cafe ini untuk mengupdate beberapa perkara instagram, fb dan menghubungi Nissa untuk menyampaikan beberapa kiriman barang kepada beliau.

Selepas itu aku pun melalui jalan² remaja di Hongik mencari Hostel Papa and Mama tempat Nissa bekerja dan berjaya menjumpai hostel itu dengan bantuan tourist guide yang memang disediakan oleh KTO untuk membantu orang yang sesat seperti aku. Dengan kagumnya aku menjumpai hostel Nissa mencari rezeki, padahal jalan lurus je pun.. hehe.. sempat berborak dengan rakan² dan owner hostel sebelum kami keluar berjumpa kawan baru, TYRA. budak ni serious hebat, travel alone when you are 19 or 20 (i’m not sure) but surely memang budak bawah umur. Aku time tu tengah menggedik keje.. kekekeee. tak kenal dunia luar lagi.. Tq Nissa belanja kitorang yang masih malu² gaban.. me pun tak pernah cakap dengan Nissa waktu dia kerja with Convex. hehe.. Setelah beberapa ketika dan tiba waktu untuk aku menidurkan diri, aku pun meminta diri untuk kembali ke hostel dan dalam masa yang sama Oluq pun selamat tiba di airport Incheon, aku telah selamat berlayar. dan arahan ku berikan dalam kemamaian. Oluq juga hebat orangnya bila meminta ahjussi angkat barang tunjukkan jalan, siap ahjussi hantar naik lori.. iolls pun takde. dan ketika Oluq selamat sampai dihostel, aku hanya melambai beliau sambil menyambung pelayaran aku. Hari pertama di Seoul dihabiskan di katil sahaja…

P/s: this entry might be long, next you will not know.. kekekeke

misi mencari kimchi – Jan 2014 – Anneyong Haeseyo- Part 1

I know now its been a while and now is October, but is better to be late than never isn’t it? kiki [^_*]

memandang semakin hari semakin berusia, tak mungkin memori kita boleh ingat semua benda yang bukan rutin untuk diingati.

maka lahirlah sebuah kronologi perjalanan ku ke negara 4 musim itu.

20140108_133742
King Sejong Statue

memang telah kurancang untuk berjalan solo kesana semasa musim sejuk memandangkan tidak pernah menjejakkan kaki gedabak ini katanya..

tiket kapalterbang di beli seawal Mac / April 2013 untuk perjalanan 2 Jan – 10 Jan 2014 dan menggunakan kepakaran kepala otak sendiri dan komputer dan wifi dan internet dan bla bla bla, segala ilmu didada telah dicurahkan, chewahh, takde pun, banyak perjalanan dirancang diasaat akhir..

dan disaat akhir itu juga my other half, Norul Hidayah a.k.a Oluq, maka sampainya turn beliau mendapat belaan kutu yang diternak selama beberapa bulan², beliau pun membuat keputusan menambahkan kemeriahan iollss kenegara kimchi itu dan bermulalah segala perjalanan untuk dirancang. hostel, flight ke Jeju / Busan, itinerari semuanya hampir siap sebelum tibanya bulan 1. Tq Nissa Li dengan baik hatinya memberi ulasan tentang itinerari yang aku sediakan.

Seawal pagi 2hb aku terpacak di Maybank Jalan Tunku Abdul Rahman untuk mengeluarkan dividen ASB (hihi) dan menukar ringgit malaysia kepada won. Kebiasaannya aku akan menukar duit lebih dari bajet biasa takut tak cukup kat sana, kad kredit dan ATM juga telah diaktifkan. Bajet nanti aku ceritakan di waktu lain ye.

P/s: So sorry, https://rinaispinkissugitani.wordpress.com/2014/01/03/welcome-2014/ we not stay at Hongdae, we stay at Hongik University area.