Month: November 2014

Panas part 2

Saya tak kaya, saya takde kereta.
Orang indon pun boleh beli kereta.
Dia mampu, saya mampus.

Saya tak kaya, tapi saya usaha kumpul duit nak gi jalan2, saya tak minta simpati sesiapa pun kalau nk gi jalan.. Klu pinjam pun saya bayar. Tapi PPRT purbakala masih berbunyi..

Saya dah gemuk sangat sangat.. Semua orang keji, bukan nak minta dipuji cuma rasa simpati, bukan dipinta jadi begini.. 9 tahun dulu masih kanak2, sekarang layak jadi mak orang. 9 tahun dahulu, belanja tak seberapa, tapi sekarang Alhamdulillah.. Rezeki dari Tuhan, dan dalam masa sama saya berusaha pelbagai cara. Tapi ramai pertikaikan lemak saya.. Korang sakit mata, saya sakit hati dek makan keji.. Bukan tak pernah usaha, tapiii….. Iyelah, badan korang hebat sangat, memang solid macam lidi. Terima kasih atas kejimu. Tiada alasankan ku beri selepas ini.. Apa nak jadi, jadi.. Cakap senanglah..

Benda terakhir untuk meluahkan hati yang panas ini, saya sudah tua. Mana jodoh? Kalau jodoh boleh dibeli di pasar malam, uptown… Cakap senang…
Cuba carikan kalau boleh…

Mentaliti so PPRT.. Semak je.. Tipikal melayu, tak pernah campur orang atasan, orang bawahan, sembang lebat, tapi habuk pun takde. Atas bawah berbunyi..

Saya tak ramai kawan, saya pilih kawan… Saya bukan orang peramah, tapi saya boleh senyum. Orang minta tolong saya tolong, jarang saya tolak. Bukan nak puji diri sendiri, tapi itu realiti.. kawan saya semua jauh2 belaka, terima kasih teknologi kami boleh berhubung, cuma masih rasa kurang.. Saya sayang kawan2 jauh dimata tapi dekat dihati. Jangan jadi badut diluar tapi ular didalam..

Manusia punya kekurangan tak boleh pilih ibubapa, adik beradik tapi sedara mara masih boleh dipilih nak diteruskan persaudaraan ke tak.. Itu tanggung sendiri, liang lahat sendiri sendiri. Kalau diberi pilihan, saya mau memilih.. Orang yang tak menyakitkan hati, tak menyesakkan naluri.

P/s: mata tidurlah.. Lupakan orang yang menyakitkan hatimu.. Mimpikam lee minho lagi.. Hihi

Advertisements

Panas

Hati rasa panas.
Balik kerja arini over stress…
Cari penyakit, padan muka.
Tapi lagi panas, bila ada penambahan
Cuba bayar bil, baru tau mana ruginya..

Rasa macam nak berhijrah keluar negara, hati tak kuat.
Pendamkan rasa, pedulikan mereka.
Yang merana yang merasa bukan mereka tapi kita.

Tidur jelah, moga mimpi indah..

Bali trip

a few location I've been in Bali

Mari kita mengimbau kembali memori yang lalu.
Kalau tak tulis takut terlupa.. Bukannya tua, tak ingat je.. Hehehe

I went to bali end of February this year and back early march, a short trip only, 3 days 4 nights trip.. cheap price from MAS, RM280 only tapi travel malam ler..
Kali ni punya trip tak studi pun, konon2 nak bergantung harap pada yang pakar, Yazid Johary aka YAYA, nanhadooo… Tak boleh pakai pun.. Kekeke

Our flight at 11.30 pm arrive approximately at 3 am… Konon2 sampai pagi buta tu nak gerak gi tengok dolphin.. Si Yaya ni tak pernah gi, so dia pun tak tau.. Punah harapan nak tengok dolphin, so amek teksi hantar gi hotel check in, terpaksa bayar full day gak walaupun check in kul 5 pagi, arrange dengan hotel siap² untuk pak supir mintak jemput pukul 8 pagi. Konon² nak tido light light je, dah dapat katil gebus, terus tido mati.. Dekat pukul 9 baru bangun.. Haha

Day 1
So first trip kitorang pun bermula.

Bali memang terkenal dengan kuil hindunya.. Serious banyak… dan maybe tak semua tau, Hindu kat sini tak sama macam hindu kat tempat lain.. Dorang pun tak sambut deepavali, thaipusam bagai, cuma Hari Nyepi.. Hari Nyepi ni bukan sahaja disambut oleh penganut hindu disana, tapi oleh semua warga Bali. Dimana semua orang tidak akan membuat sebarang pekerjaan dan berehat didalam rumah tanpa membenarkan sebarang cahaya memasuki kediaman mereka. Lampu pun akan dipadam tetapi masih ada yang terkecuali seperti ibu mengandung, orang sakit dan lain2.. Dan kaum hindu disini juga memakan oink oink ok, sebab sepanjang jalan kita boleh dapati menu ini dimana.. Me and yaya dok gelak² bila nampak oink oink itu didisplay.. Hahaha
Inilah hasilku interview si Putu, our driver for two days.

IMG_20140302_124247
baik brother ni.. layan jelah kami 2 ekor ni

Putu ialah gelaran untuk anak pertama.
no 2 made, ke3 komang. perempuan pulak lain panggilan.. Siap belajar lagi ngn Abg Putu ni.

Back to our story (panjang pulak intro Bali), so kami pusing

Tempat recommend to see
1. Tasik Beratan Bedugul

2. Tanah Lot – tempat wajib pergilah bila sampai Bali.. Sightseeing terbaik kat sini

Kalau driver nak berhenti bawak tempat kuil lagi, siapa yang tak berapa gemo tu, cakap je ngan driver, bawak tempat lain.

20140228_123546
Temple Entrance
20140228_122537
Boleh jumpa banyak pagoda rambut ni kat mana² kat Bali ni
C360_2014-02-28-12-18-06-991
sedih. Kamera tiba² rosak kat sini

Layan jelah gambo kat Tasik Beratan Bedugul.

SAM_0350
Entrance Tasik Beratan Bedugul

SAM_0352  SAM_0357 SAM_0365SAM_0379

SAM_0410
Monyet Seksi. Monkey temple.
SAM_0562
Holy lagi ke air kat sini kalau beratus yang berendam kat situ.. hehe… pikirkan

IMG_20140228_203144

Lepak area Tanah Lot pulak

C360_2014-02-28-17-16-59-500
Entrance Tanah Lot

SAM_0458SAM_0488 SAM_0467 SAM_0460

Day 2
Next trip is Ubud.. Sini ialah kawasan berbukit bukau, so dapatlah menikmati pemandangan teres² sawah yang ditanam di lereng² bukit.. Cantiklah iugak, hijau je.. Bila sampai area Ubud ni nampak rSAM_0537amai foreigner seperti kami menghabiskan masa mereka di tanah suci kaim hindu ini..

SAM_0534

Next destination ialah gunung paling tinggi di bali, Gunung Kintamani. Kami tidaklah sampai kesana, cuma pergi kekawasan berdekatan sambil mendengar cerita si Putu mengenai seberang tasik itu, Kaum di seberang bila mati tidak akan dipusarakan dan ditinggalkan dikawasan hutan disana.. seriau seh..

SAM_0560
inilah kawasannya. siapa nak serah kepala taknak pusara?

SAM_0549 SAM_0544

SAM_0520
ini bukan rombongan meminang cik kiah ye uollss, mereka berarak bila dah selesai membersihkan peralatan untuk menyambut hari Nyepi

Kuil Lagi

SAM_0513SAM_0504SAM_0503  

Kembali sahaja kami ke bandar, singgahlah Hardrock dihadapan Patai Kuta.

Area Kuta Pulak..

SAM_0568SAM_0569

C360_2014-03-01-17-25-46-935
my hobby after check in
SAM_0583
wah. First time appreciation letter. TQ Fontana Hotel
SAM_0587
Fontana hotel Bali

Ada shutter bus untuk ke Jalan Kuta, so merayap takde tujuan disini. Sempatlah pergi berurut Bali Massage. Sakit baq ang. best Thai massage lagi.

SAM_0594
Kuta yang busy di malam hari.

Day 3

Tiada aktiviti yang dirancang, cuma menghabiskan waktu senggang sebelum check out dari hotel. Seperti biasa Putu menghantar kami ke airport dengan hematnya dan tersenyum lebar bila tips di beri.

For me Bali is full with temple, and most half of our trip was went to temple which i don’t like so much.. I don’t like the smell but a few temple had a best sightseeing that we cannot exclude. We don’t went to beach wise Kuta Beach was beside of hardrock cafe we went.. Yaya takut gelap, me either.. Heheh
I know there a few activities you can do here, however we do not plan to join because not enough corumn.
Halal food might be difficult to get but others like accomodation, transport, shopping is cheaper.. I just spend less than RM 1k here.

P/s: terkezut bila breakfast kt Fontana Hotel ada serve oink². Terus tak berani nak makan benda² lain selain roti  ngan penkek.. hehe

next trip insyaallah, masih dalam perancangan

Java tour -> Lombok – Bali – Surabaya – Jogja – Bandung – Jakarta

Not in plan dan kalau ada duit lebih – Korea – Jepun.. hehehe.. 🙂

Mari masak kimchii jigae / sup

Ini pun senang gak cuollss…
Siyes senang, campak je apa yang ada..

Jom tengok barang² yang diperlukan:

Yang wajib:-

1. Kimchii – kuah kimchi dan kimchii tu sekali diperlukan

2. chili paste / gochujang

3. Pati ikan bilis – biasalah, sekarang guna yang jenama knor. Xkisah brand apa pun.

4. Bawang putih yang siap ditumbuk

Yang tak wajib tapi menambahkan kesedapan kimchii jigae:

1. Tuna chunks – iollls guna tuna cap ayam tu je.. Sedap gak ratah mcm tu je… Hihih. Boleh je letak ayam atau daging

2. Cendawan yang korang suka. iollss suka cendawan yang halus². Lupa nama, 90 sen je sepeket. Ong Tai Kim mahal sikit 1.20.. hehe

3. taufu lembut – tiba² suka plak makan taufu lembut. Iollss tak minum soya and teh. Tak boleh masuk tekak.. heheh 

4. Bawang holland  / spring onion- nak menambahkan rasa

5. Sesame oil
6. tauhu goreng

Sikit jekan, biasalah, yang wajib sikit je, yang aksesori dia je melampau.. Hahah

Jom try masak pulak. macam teobokki gak cara dia iollss masak

1. Rebus pati ikan bilis

2. masukkan chili paste / sesame oil

3. masukkan kuah kimchii / bawang putih

4. masukkan kimchii

5. campak semua bahan. tuna / cendawan/ tauhu goreng / taufu (last skali. kang hancur lak asik kena kacau)

6. Masukkan bawang holland / spring onion tutup api.

img_0399
malas betul nak pecahkan isi tuna ngn cendawan tu, itu jadi ketul².. heheh

So da siap ler Kimchii jigae, boleh makan macam tu je atau dengan nasi. Serious sedap…

P/s: yesterday i made my own kimchii. Tapi resepi seonsaengnim Lee bagi dah hilang. So resepi semalam takde letak ginger.. adeh.. xtaw ler jadi ke tak.. nanti kita tengok k.

Mari masak teobokki

Meh sini nak share a few tips how to cook teobokki…

Benda yang diperlukan ialah:- 

Yang wajib:

1. Kek beras – boleh beli yang ready made or kalau terlebih rajin tu buatler sendiri..

2. Chili paste / gochujang – sama jugak seperti komen diatas

3. Pati ikan bilis -iollss guna cap knorr je

4. Bawang putih yang dah hancur

5. Kek ikan. Ikut suka nk letak apa. Sosej pun boleh, iollss kurg sikit

6. Corn syrup takpun letak je gula.. Iollss guna gula perang kt rumah

yang tak berapa wajib tapi boleh menambah kesedapan teobokki korang: –

1. Bawang holland
2. Sesame oil. Xde pun xpe..
3. Sayur yg korg suka. Carrot, bunga kubis, brokoli
4. Bawang holland pun klu suka boleh letak / spring onion
5. Sesame seed.carik yg roasted.. Tak kesah jugak. Ok je klu xmo letak
6. Telur rebus. Ikut suka gak..

Sebenarnya yang wajib tu a few item je, tapi pasal nak nampak menarik tambahlah mcm2 barang ikut selera masing.. Nak masak pun senang, main campak2 je cuolllsss.

Now jom cerita camne nak masak:
1. Rebus air masukkan pati ikan bilis
2. Dah menggelegak masukkan bawang putih, chili paste, pastu corn syrup / gula dan minyak bijan
Try rasa kuah tu ok ke x, klu pedas letaklah gula lebih sikit smpai tahap korang suka
3. Masukkan kek beras
4. Campak kek ikan, sayur2, tunggu sampai menggelegak lagi dan rasa kek beras tu dah lembut
5.Campak bawang holland tu, tutup periuk, tutup api..
6. Kalau nak kuah pekat, bancuh tepung jagung sikit, masuk dalam periuk.
7. Last but not least siaplah teobokki tu, nak sedap tabur sikit sesame seed roasted…

img_0394 img_0396

dah siap bolehlah makan,

korang agak² sendiri berapa nak letak, klu dua sudu pati ikan bilis tu, letaklah dua sudu pes cili lepas tu pandai² lah nak adjust kepedasan ikut suka korang.. boleh tambah chili flakes kalau nak pedas lagi. jangan terkejut kalau time rasa kuah tu bland, mostly sayur, fishcakes tu dah ada rasa. Bila makan bahan dengan kuah² ok je. Kalau tak cukup masin boleh tambah garam, letak sikit je, pasal cili pes, pati ikan bilis tu memang dah masin.

simplekan?? bolehlah try lepas ni cuolls!!

P/S: next post.. Tungggguuuu

Food

how much i love in food ? Yup, I love to try whatever it is except non halal food ler… Nowadays my new passion in food is Korean food. Normally i spend around ten to twenty bucks perday for korean lunch ( no partner lunch for Korean Food), but now I can cook their meals, maybe not so good like real Korean cook, but I think is still ok because we can control our level of pedas, garam semua, Mostly Korean food is bland but cannot over Japenese Food, lagi takde rasa for me. For others maybe OK. Oluq bagi testimonial dalam instagram beliau tentang teobokki iollss. Heeheheh Now i can save alot, not craving for Korean food anymore… Hihi Normally I went to Isetan, Won Deli to have my lunch there like Kimchii Jigae and alot of choice there but quite expensive. in Isetan also have a corner for Korea Items but still expensive than  Korean mart at Ampang. A few mart i’ve been like: 1. Philmart – small shop 2. Shin Su Mi Mart – big and have a lot of choice 3. Kim’s Mart – sesat terjumpa kedai ni and i love this shop, a lot of choice and look so clean… I think i will going loyal customer there next time… I think banyak lagi Korean Market kat Ampang tu, eventhough kat Cold Storage KLCC and Big Aeon pun ada jual barang Korea, tapi kat kedai² sini dapatlah murah sikit.

img_0861-0
pati ikan bilis knor, corn syrup, chili flakes, sesame oil and sesame seed roasted. tak banyak pun bahan yang ada
img_0864-0
barang” basah. Rice cakes and chili paste je dari Korean Mart, others i bought from Ong Tai Kim.

I know some people yang sangat mementingkan halal food, so kalau was² tak payahlah nak pandang jijik orang yang makan makanan yang non muslim sediakan.. I don’t mind at all except no oink oink, alcohol, meat or chicken from non muslim… Sometimes dorang lagi bersih dari orang muslim buat… takdelah nak agung²kan kaum oriental ni, tetapi sesetengah tu kenyataan… And mostly Korean food vege based… untuk diet pun bagus gak healthy food, cause normally it is soup based and no cooking oil gunapun. Nak masak pun senang, main campak² je, rebus je apa korg nak, memang senang gila nak masak, cuma yang leceh persediaan barang nak dimasak je, benda paling wajib kena ada bawang putih dan cili pes / chili flakes. Next post I will share how to cook a few item I know ok.. Some info from google, a few blog, some are from my friend Mohd Shahrul Bakar (Head Chef kat Savaro korea) dan percaya kepada diri sendiri ler bila masak tu.. Hehehe P/S: Pat, aku dah kredit ko, siapa nama penuh.. Silalah bagi ucapan….