Tag: food

short trip with my besties

miss them so much.. bila mau ketemu lagi dong??

“The best things when travel not the location but people you travel are” rina said in her fesbuk..

as usual my besties for holiday, Norul Hidayah a.k.a Oluq, Yazid Johary a.k.a Yaya and Muhammad Majid a.k.a Mamat.. and i don’t know how many times now we spend time together… love this people so much..

This plan actually after raya, baru teringat tak cerita lagi. hehe.. and macam biasa main planner aku ler siapa lagi… tapi bila sampai sana yang buat kerja dorang semua, aku tido je.. sedap gila cuaca tu, nyaman sih.

First plan 1 night Cameron Highlands and 1 night at Pangkor but unfortunately Mamat cannot take leave on monday.. so kesianlah weollss semua cause weollss semua menumpang kasih kereta mamat.. so the trip become 2 days 1 night trip only.. and still happy ending..

Nama janji melayu, kata nak pergi early morning, tapi dekat pukul 9 jugak baru muncul kat Gombak and terus bergerak ke destinasi.. sempat Kak Ana gosip sebelum keluar, “yang belakang sekali tu (Yaya bawak handbag chanel, ko rasa??) pondan ke?? ” hahahahahaha.. tak menahan Kak Ana nak gosip cuollsss..

Breakfast at RNR Tapah and after that terus pergi Capthorne Hotel. Aku siap telan pil mabuk dan tido, pasal tak kuasa nak layan jalan senget benget kat cameron tu… ikut hati i don’t like cameron dan siap angkat sumpah takmo pi sana dah.. kalau ada helikopter gi sana baru i pergi. tapi bapak i bukan Bijan.. so naik jelah kereta. hahaha..

Slow check in, our apartment is ready to enter tapi nampak macam tak maintain properly.. kotor.. ish.. tak pandai ler dorang ni jaga nama hotel, astro tak boleh pakai, lantai dapur melekit, toilet.. ishh geli mak.. takde standard ler dorang ni..

Nak cerita si mimie and oruq (bukan nama sebenar) beriya² nak pergi jogging, briskwalk bagai, aku yang gemuk ni malaslah nak join. In the end nak pergi kedai kat bawah Capthorne tu, budak gemuk nilah yang pergi.. yang lain haram, malas jalan katanya.. cett.. citer serupa yenna..

Oklah jalan dari buat kerja dapur, so sementara budak gemuk ni pergi beli sayur, mereka² yang tinggal ni buatlah kerja² orang dapo..

FB_IMG_1443663949925
Inilah lunch kami… makanan musim sejuk katanya
IMG-20150815-WA0016
Ni lunch
IMG-20150815-WA0012
Mama kami, Yaya
IMG-20150815-WA0013
Muka kenyang + happy.. yang depan sekali tu paling happy. Lepas makan tidur.. haha
IMG-20150904-WA0009
Yang ni i rasa lepas breakfast the next day. tak taw bila dorang amek… setan… hihi

Aksi² posing depan apartment before check out

FB_IMG_1443663935926

IMG-20150815-WA0006  IMG-20150816-WA0007 IMG-20150817-WA0000

IMG_20150816_131010
“I hate stairs and i don’t drink tea”, Rina said in her instagram  ^_^
IMG-20150926-WA0004
ni kat ladang teh Sungai Palas, lain kali tak hingin nak pergi.. .. haha

Puas makan stoberi, puas makan jagung mutiara, puas makan honey sweet potato, so geraklah balik KL, nak turun tu punyalah banyak kereta… Balik sempat singgah Yik Mun Restaurant, pau yang terkenal kat Tanjung Malim..

Below is the cost for 2 days 1 night at Cameron.. This not included we spend at kedai runcit, sayur²an, strawberry, corn, pasar malam semualah..

Fee Perpax
Itinerary
Day 1: 15th
Off from KL
petrol 80.00 20
Tol (Duke Highway – Jln Duta – Tapah) 21.40 5.4
Off to Cameron Highlands
Check in Copthorne Hotel CH 396.44 99.1
Day 2: 16th
Off to KL
Petrol 30.00 7.5
Tol (Tapah – Jln Duta -Duke Highway) 21.40 5.4
497.84 124.5

so until we meet again, Miss you all!! Eleh, macamlah tak jumpa kat whatapps.. 🙂

Thank you Mamat for the driving skill sambil berleter tak berenti..

Thank you Yaya for the wonderful food

Thank you Norul to be assistant for Yaya..

Thank you guys give me sleep like in heaven..

Thank you to be my besties in this world..

FB_IMG_1441843798882

Thank you again and love you guys forever.. mmuahhh

Advertisements

budget for Lombok + Bali

6-4-2015 12-52-12 PM

After convert lepas tolak benda merapu dan shopping, roughly I’m use only RM696.30 + RM418.04

Total RM1114 for 6 days 5 night in Lombok and Bali.

6-4-2015 12-57-33 PM

sebenarnya banyak lagi boleh jimat especially fee entrance and eating. Carik hotel budget sikit, me tak kisah hotel manapun janji  toilet kena bersih gile. xleh ada secalit kekotoran pun. Geli.. hehe.. Klu kt entrance time nak bayar tu silalah berbahasa indonesia, jgn keluar slang malaysia.. Melainkan kalau muke korg ada darah bulek a.k.a kokesyen. hihi

next trip return to Ho Chi Minh pulok!

P/S : budget kt atas ni roughly je, yg halus tersimpan dlm excel rahsia.. hahahahh… inilah jadi bila shopping lupe diri.

Return to Bali

Day 4

20150330_114849

After simple breakfast, get ready to Bali. As you known I’ve been to Bali last year and not very like it.. Hihihi. However I’m back for second time because of my partner in crime. Layan jelah.. Actual plan kan nak pi Jepun, kekangan kewangan membutuhkan perancangan asal.

The fastboat i take has cover for transfer to Ubud. This time I’ve google for halal hotel in Bali. And found Bhuwana Hotel at Ubud and Wina Holiday Villas Hotel at Kuta. Normally M’sian not staying in the Ubud area,  but it is worth it to stayed here. Seriously the environment, the food make me wanna stay a few days.. Unfortunately i have book another hotel in Kuta area.  This hotel really make me like at home. With the warm welcome, and we have our lunch in room and unfortunately we slept after that.. Hahaaha. Maybe because of the hot and dry weather make me so weak.. We take our dinner at restaurant in hotel also.

IMG_20150330_205524

20150331_081736

IMG-20150331-WA0002

The next day we wake up as early as we can, breakfast and rode the bike to the nearest village. Then back to hotel and waiting for driver to pick up us. I have call previous driver, but his not available, so he send his friend and he is good.. Layan jelah dua org ni.. Tq Mayan for bring us anywhere we want. no picture with him, tapi helok jugaklah. hihi. Love politic story. Layankan jelah walaupun ada yang tak paham dia cakap apa.

20150331_095941

20150331_115804

20150331_134503

20150331_154244

20150331_180842

So we went to paddy rice field, Tegalalang, Tasik Beratan Bedugul, Tanah Lot, Uluwatu and back to our next hotel in Kuta. Another hotel with certified halal, but this hotel seriously need alot of improvement and look so old. Holiday villa Malaysia, please take note! After a few minutes rest, we decide to go to what every woman love, shopping. Haha… Shopping like hell. From Krishna in Sunset Road, the taxi driver has pissed off me, do not want use the meter, say macet in our hotel area, and asked for rupiah 150,000. Damn this driver. Please beware do not use taxi bali, just look for bluebird taxi..normal the rate only rupiah 25,000+++. Then i said we only have rupiah 50,000 and he send us at junction before matahari.. Bajingan ini driver.. Damn.. To forgot this incident, we decided to continue shopping and go for massaged, from foot we asked for neck and shoulder in the end it become half body. Hahaha

IMG_20150401_010518
X best. Aircond jauh dari katil.

So then we walk to our hotel, end of world and my foot hurt again.. In the end, tampal koyok after berendam dlm bathub.. Hehehe. And packing beg to home. I hate packing!!!

others – shopping guna kad plastik. tak berani nk check balance. hahahahahihihhihi

Day 6

Inform Oluq i don’t want to wakeup early today, and same to her.. Cannot tgk org tidur, dengki katanya. Phuiii. Wake up at 10, get ready and asked driver at the hotel to send us to the airport. Check in early and waiting at gate 8 and then it’s change to gate 1. Hoh!!

Second time in Bali, i still cannot in love with this place. Maybe i will back after 5 10 years later. hihi. However what is mostly i like in Bali the people, shopping and service and in Lombok the people also and the environment. for those like to go to Lombok, i suggest you spend at least 3 days 2 night at Gili Trawangan and 3 days 2 night at Kuta area if your are really bitch beach lover. hihi. Or go to Mt Rinjani if u are really fit to hiking. Otherwise for lazy people like me, just watch movie 5CM, indonesian movie, there is story about a group of friends adventure to Mt Rinjani.

P/s: will continue my budget later.. so then i will have many post this year. hahaha!

Pulau Seribu Masjid – Lombok Island

Hi guys!

As plan with my partner in crime, Norul Hidayah a.k.a Oluq we have booked flight ticket to Lombok and return from Bali.

Tugu Pulau Seribu Masjid
Tugu Pulau Seribu Masjid

We had an amazing experience in Lombok.. This untouched island has been known for Pulau Seribu Masjid, i can see a lot of mosque here and probably 90% is muslim and Msian known this island because of their culture to kidnapped the girls to become wife without know why lombok people doing that. That’s why you have to read alot, travel alot guys. To know better bout others. To have other experience other than duduk bawah katak tempurung. kan myollss dah membebel kat cuollss.. ok, back to our story.

This trip, Mamat will join us in Lombok and back on sunday.

The first night, we arriving late at 8 pm, as usual, everybody will late with airasia, the flight has delay.. I have book Drop in Cafe in Kuta area. This bungalow just open on 1st march 2015 and normally only bulek (omputih) stayed here. This bungalow totally back to nature, the wifi line was not so good but that’s not the main points. First the exterior of bungalow been design by local people and interior by owner.. second, Nice with open bathroom.. But I don’t think muslim will love stayed here because the dog here was not so friendly and i got bite at my butt. I think because we arrive a bit late and we are not bulek.. Hahahaa.. Tq mamat offer himself to be our hero.. Not offer actually been force. Hahaaha

Open roof bathroom
Open roof bathroom
love the sink!!
love the sink!!
the exterior
the exterior

No one is around when we arrive and thank you for pak supir for waiting with us until i find message for me from owner that our room is ready to be check in. We do not take dinner because the road was so dark due to blackout and we scared the dog will eat us when we going out. So we stayed quietly infront our bungalow, eh not so quiet with oluq and mamat.

The next morning we have English breakfast in drop in cafe, cook by owner, just a simple breakfast for me.

homemade bread by owner
homemade bread by owner

Last minutes arrange with ayu contact from airport, pak supir arrived to pick up us to Tanjung Aan, Mawun Beach, Sasak Village and off to next hotel, Kebun Villas and Resort.

Only wow we can say with the amazing view at Tanjung Aan, just nearby drop in cafe, and untouched beach at Pantai Mawun… The sightseeing incredible amazing!

Tanjung Aan

Another site of Tanjung Aan

Tugu Kuta Lombok

View to Pantai Mawun

Pantai Mawun

Signboard of Sasak Village

 Then we just drop to Sasak Village and take a round and been briefed by local about this village. No entrance fee, but sedekah to tour guide it’s enough.

After that we off to Kebun Villas and Resort for early check in. Luckily our room is ready.

20150329_094450

20150329_094512

IMG_20150328_162720

3 hour Massage from head to toe for only Rupiah 200k

After a rest a few hour, we going to have our lunch/dinner at The Quake nearby our hotel and have our full body massage and scrub, medicure, pedicure and cost only Rupiah 200,000. Seriously cheapest gile! And i forgot my brother get married.. Hihih

At night we went chill at chill bar and having a chitchatchot again in front of the beach and back to hotel sleep.

3rd day

As included in the agoda package, we’re having out breakfast at poolside. Take a rest a few hour and get ready to check out, late check out at 1pm. As advise by local people, we going to chakra to find ole2 but there are only normal market there. Then we decide to go straight to Bangsal and Goodbye Mamat.. See u in Malaysia.

After 1 and half hour in taxi from Mataram and drop to ole ole shop in senggigi, we arrive wt the Bangsal to bought fast bost ticket to Gili Trawangan. Walk in to Flush Bungalows and stayed for one night here.

20150329_153250

20150329_153452

20150330_104726

20150330_120953

IMG_20150329_181327

After that we rode speda and having lunch/dinner at green cafe as we read in Janggel blog this restaurant ok, so ok2lah..

IMG_20150329_170217
having lunch/dinner at Green Cafe. Not picture. gile hungry
img_1272
Layan sunset at Sunset Beach at The Exile Bar

After that we rode to sunset beach for sunset view, and amazingly there is sunset for us. At first the weater was not so good. After back to flush bungalow i sleep without take a bath at 8 pm.. Penat mengayuh barangkali. Hihihi

P/s : When i writing this post, I’m off to bali by fast boat and pay by credit card cost perperson rm140 from Gili Trawangan to Padang Bai, Bali and transport to our hotel in Ubud.

See you guys on Bali second trip!

Bali trip

a few location I've been in Bali

Mari kita mengimbau kembali memori yang lalu.
Kalau tak tulis takut terlupa.. Bukannya tua, tak ingat je.. Hehehe

I went to bali end of February this year and back early march, a short trip only, 3 days 4 nights trip.. cheap price from MAS, RM280 only tapi travel malam ler..
Kali ni punya trip tak studi pun, konon2 nak bergantung harap pada yang pakar, Yazid Johary aka YAYA, nanhadooo… Tak boleh pakai pun.. Kekeke

Our flight at 11.30 pm arrive approximately at 3 am… Konon2 sampai pagi buta tu nak gerak gi tengok dolphin.. Si Yaya ni tak pernah gi, so dia pun tak tau.. Punah harapan nak tengok dolphin, so amek teksi hantar gi hotel check in, terpaksa bayar full day gak walaupun check in kul 5 pagi, arrange dengan hotel siap² untuk pak supir mintak jemput pukul 8 pagi. Konon² nak tido light light je, dah dapat katil gebus, terus tido mati.. Dekat pukul 9 baru bangun.. Haha

Day 1
So first trip kitorang pun bermula.

Bali memang terkenal dengan kuil hindunya.. Serious banyak… dan maybe tak semua tau, Hindu kat sini tak sama macam hindu kat tempat lain.. Dorang pun tak sambut deepavali, thaipusam bagai, cuma Hari Nyepi.. Hari Nyepi ni bukan sahaja disambut oleh penganut hindu disana, tapi oleh semua warga Bali. Dimana semua orang tidak akan membuat sebarang pekerjaan dan berehat didalam rumah tanpa membenarkan sebarang cahaya memasuki kediaman mereka. Lampu pun akan dipadam tetapi masih ada yang terkecuali seperti ibu mengandung, orang sakit dan lain2.. Dan kaum hindu disini juga memakan oink oink ok, sebab sepanjang jalan kita boleh dapati menu ini dimana.. Me and yaya dok gelak² bila nampak oink oink itu didisplay.. Hahaha
Inilah hasilku interview si Putu, our driver for two days.

IMG_20140302_124247
baik brother ni.. layan jelah kami 2 ekor ni

Putu ialah gelaran untuk anak pertama.
no 2 made, ke3 komang. perempuan pulak lain panggilan.. Siap belajar lagi ngn Abg Putu ni.

Back to our story (panjang pulak intro Bali), so kami pusing

Tempat recommend to see
1. Tasik Beratan Bedugul

2. Tanah Lot – tempat wajib pergilah bila sampai Bali.. Sightseeing terbaik kat sini

Kalau driver nak berhenti bawak tempat kuil lagi, siapa yang tak berapa gemo tu, cakap je ngan driver, bawak tempat lain.

20140228_123546
Temple Entrance
20140228_122537
Boleh jumpa banyak pagoda rambut ni kat mana² kat Bali ni
C360_2014-02-28-12-18-06-991
sedih. Kamera tiba² rosak kat sini

Layan jelah gambo kat Tasik Beratan Bedugul.

SAM_0350
Entrance Tasik Beratan Bedugul

SAM_0352  SAM_0357 SAM_0365SAM_0379

SAM_0410
Monyet Seksi. Monkey temple.
SAM_0562
Holy lagi ke air kat sini kalau beratus yang berendam kat situ.. hehe… pikirkan

IMG_20140228_203144

Lepak area Tanah Lot pulak

C360_2014-02-28-17-16-59-500
Entrance Tanah Lot

SAM_0458SAM_0488 SAM_0467 SAM_0460

Day 2
Next trip is Ubud.. Sini ialah kawasan berbukit bukau, so dapatlah menikmati pemandangan teres² sawah yang ditanam di lereng² bukit.. Cantiklah iugak, hijau je.. Bila sampai area Ubud ni nampak rSAM_0537amai foreigner seperti kami menghabiskan masa mereka di tanah suci kaim hindu ini..

SAM_0534

Next destination ialah gunung paling tinggi di bali, Gunung Kintamani. Kami tidaklah sampai kesana, cuma pergi kekawasan berdekatan sambil mendengar cerita si Putu mengenai seberang tasik itu, Kaum di seberang bila mati tidak akan dipusarakan dan ditinggalkan dikawasan hutan disana.. seriau seh..

SAM_0560
inilah kawasannya. siapa nak serah kepala taknak pusara?

SAM_0549 SAM_0544

SAM_0520
ini bukan rombongan meminang cik kiah ye uollss, mereka berarak bila dah selesai membersihkan peralatan untuk menyambut hari Nyepi

Kuil Lagi

SAM_0513SAM_0504SAM_0503  

Kembali sahaja kami ke bandar, singgahlah Hardrock dihadapan Patai Kuta.

Area Kuta Pulak..

SAM_0568SAM_0569

C360_2014-03-01-17-25-46-935
my hobby after check in
SAM_0583
wah. First time appreciation letter. TQ Fontana Hotel
SAM_0587
Fontana hotel Bali

Ada shutter bus untuk ke Jalan Kuta, so merayap takde tujuan disini. Sempatlah pergi berurut Bali Massage. Sakit baq ang. best Thai massage lagi.

SAM_0594
Kuta yang busy di malam hari.

Day 3

Tiada aktiviti yang dirancang, cuma menghabiskan waktu senggang sebelum check out dari hotel. Seperti biasa Putu menghantar kami ke airport dengan hematnya dan tersenyum lebar bila tips di beri.

For me Bali is full with temple, and most half of our trip was went to temple which i don’t like so much.. I don’t like the smell but a few temple had a best sightseeing that we cannot exclude. We don’t went to beach wise Kuta Beach was beside of hardrock cafe we went.. Yaya takut gelap, me either.. Heheh
I know there a few activities you can do here, however we do not plan to join because not enough corumn.
Halal food might be difficult to get but others like accomodation, transport, shopping is cheaper.. I just spend less than RM 1k here.

P/s: terkezut bila breakfast kt Fontana Hotel ada serve oink². Terus tak berani nak makan benda² lain selain roti  ngan penkek.. hehe

next trip insyaallah, masih dalam perancangan

Java tour -> Lombok – Bali – Surabaya – Jogja – Bandung – Jakarta

Not in plan dan kalau ada duit lebih – Korea – Jepun.. hehehe.. 🙂

Mari masak kimchii jigae / sup

Ini pun senang gak cuollss…
Siyes senang, campak je apa yang ada..

Jom tengok barang² yang diperlukan:

Yang wajib:-

1. Kimchii – kuah kimchi dan kimchii tu sekali diperlukan

2. chili paste / gochujang

3. Pati ikan bilis – biasalah, sekarang guna yang jenama knor. Xkisah brand apa pun.

4. Bawang putih yang siap ditumbuk

Yang tak wajib tapi menambahkan kesedapan kimchii jigae:

1. Tuna chunks – iollls guna tuna cap ayam tu je.. Sedap gak ratah mcm tu je… Hihih. Boleh je letak ayam atau daging

2. Cendawan yang korang suka. iollss suka cendawan yang halus². Lupa nama, 90 sen je sepeket. Ong Tai Kim mahal sikit 1.20.. hehe

3. taufu lembut – tiba² suka plak makan taufu lembut. Iollss tak minum soya and teh. Tak boleh masuk tekak.. heheh 

4. Bawang holland  / spring onion- nak menambahkan rasa

5. Sesame oil
6. tauhu goreng

Sikit jekan, biasalah, yang wajib sikit je, yang aksesori dia je melampau.. Hahah

Jom try masak pulak. macam teobokki gak cara dia iollss masak

1. Rebus pati ikan bilis

2. masukkan chili paste / sesame oil

3. masukkan kuah kimchii / bawang putih

4. masukkan kimchii

5. campak semua bahan. tuna / cendawan/ tauhu goreng / taufu (last skali. kang hancur lak asik kena kacau)

6. Masukkan bawang holland / spring onion tutup api.

img_0399
malas betul nak pecahkan isi tuna ngn cendawan tu, itu jadi ketul².. heheh

So da siap ler Kimchii jigae, boleh makan macam tu je atau dengan nasi. Serious sedap…

P/s: yesterday i made my own kimchii. Tapi resepi seonsaengnim Lee bagi dah hilang. So resepi semalam takde letak ginger.. adeh.. xtaw ler jadi ke tak.. nanti kita tengok k.

Mari masak teobokki

Meh sini nak share a few tips how to cook teobokki…

Benda yang diperlukan ialah:- 

Yang wajib:

1. Kek beras – boleh beli yang ready made or kalau terlebih rajin tu buatler sendiri..

2. Chili paste / gochujang – sama jugak seperti komen diatas

3. Pati ikan bilis -iollss guna cap knorr je

4. Bawang putih yang dah hancur

5. Kek ikan. Ikut suka nk letak apa. Sosej pun boleh, iollss kurg sikit

6. Corn syrup takpun letak je gula.. Iollss guna gula perang kt rumah

yang tak berapa wajib tapi boleh menambah kesedapan teobokki korang: –

1. Bawang holland
2. Sesame oil. Xde pun xpe..
3. Sayur yg korg suka. Carrot, bunga kubis, brokoli
4. Bawang holland pun klu suka boleh letak / spring onion
5. Sesame seed.carik yg roasted.. Tak kesah jugak. Ok je klu xmo letak
6. Telur rebus. Ikut suka gak..

Sebenarnya yang wajib tu a few item je, tapi pasal nak nampak menarik tambahlah mcm2 barang ikut selera masing.. Nak masak pun senang, main campak2 je cuolllsss.

Now jom cerita camne nak masak:
1. Rebus air masukkan pati ikan bilis
2. Dah menggelegak masukkan bawang putih, chili paste, pastu corn syrup / gula dan minyak bijan
Try rasa kuah tu ok ke x, klu pedas letaklah gula lebih sikit smpai tahap korang suka
3. Masukkan kek beras
4. Campak kek ikan, sayur2, tunggu sampai menggelegak lagi dan rasa kek beras tu dah lembut
5.Campak bawang holland tu, tutup periuk, tutup api..
6. Kalau nak kuah pekat, bancuh tepung jagung sikit, masuk dalam periuk.
7. Last but not least siaplah teobokki tu, nak sedap tabur sikit sesame seed roasted…

img_0394 img_0396

dah siap bolehlah makan,

korang agak² sendiri berapa nak letak, klu dua sudu pati ikan bilis tu, letaklah dua sudu pes cili lepas tu pandai² lah nak adjust kepedasan ikut suka korang.. boleh tambah chili flakes kalau nak pedas lagi. jangan terkejut kalau time rasa kuah tu bland, mostly sayur, fishcakes tu dah ada rasa. Bila makan bahan dengan kuah² ok je. Kalau tak cukup masin boleh tambah garam, letak sikit je, pasal cili pes, pati ikan bilis tu memang dah masin.

simplekan?? bolehlah try lepas ni cuolls!!

P/S: next post.. Tungggguuuu