Tag: korean

Hi October!

Eh, tak perasan dah Oktober.. owh, damn my external audit will be in a month je lagi…. fuhhh.. Relaks Rina, Rina relaks…

saja nak throwback memori kisah silam brercuti dengan mereka² yang best…

2012

Taman Negara dengan kawan² Komputer, Kawan Office, Kawan Poli, Kawan Sebaya, hanak hikan dan kawan² Norul who will becoming my friends also….

534725_468101043228240_294080188_n 155978_468102089894802_1658127280_n

Kem Semai Semoi  – Office trip

IMG-20130312-WA0002
First time tengok dia ni, siyes nyampah.. sotong sangat tapi x segedik Ayam (bukan nama sebenar).. Dah nak balik terus jadi kawan, dalam bas siap berpantun² bagai.. tak sangka dia best..
2013

IMG_20130305_213239
first trip dengan gegirl ni.. sangatlah best pasal ada beliau

IMG_20130313_015919
Saigon – with Office Mate.. Semua pun gila², macam² perangai especially me.. hehe

IMG_20130508_225910
This time first holiday dengan Mamat and Felix, his student yang kuat bercakap macam Lecturer dia jugak.. hahaha.. Mamat pun best, memang sangat ler kaki jalan

20131027_110310
Kuching, sorang lagi pondan gak, but i tak berkenan.. hauk

IMG_20131219_010832
Miri, first time jumpa Boboy eh Maisie Nur.. Dia sangatlah best.. Carut orang paling best. Kelako
IMG-20150422-WA0003

IMG_20131103_214403

IMG_20131219_003354
Brunei.. Maisie nur tak ikut
2014

2014-02-24 14.32.29
Nami Island – Jumpa budak Tyra yang sangat berani.. suka dia. comel je.

IMG_20140108_090644
Jeju / Busan

C360_2014-03-01-10-07-04-084
Bali dengan Yaya

20140829_172956
Langkawi / Perlis – Lepas Yaya diberhentikan kerja atas kesukaan hati cuti ikut hati. haha

IMG-20141024-WA0007
Sabah – Oluq tak sampai lagi. So bawak dia jalan²
2015

Lombok  with Oluq and Mamat

IMG-20150328-WA0004

20120103_212100    IMG-20150402-WA0008

Mamat

go home early, we continue our journey to Bali.IMG-20150402-WA0003

And then Cameron (Please refer previous post), that’s why i need vacation now. It is the time now..

Tips: Trip with friends will make it better if you have contra attitude like me and Oluq or Yaya, Mamat also. I have no passion for waiting, when travel i’m not details what should you do, i just plan the bigger picture, the place we have to go that’s all. and i’m bitch sometimes. iye meh sometimes? bukan everytime ke? hihi..  That’s why i love them, They know me well.. [^_^]

Mari masak kimchii jigae / sup

Ini pun senang gak cuollss…
Siyes senang, campak je apa yang ada..

Jom tengok barang² yang diperlukan:

Yang wajib:-

1. Kimchii – kuah kimchi dan kimchii tu sekali diperlukan

2. chili paste / gochujang

3. Pati ikan bilis – biasalah, sekarang guna yang jenama knor. Xkisah brand apa pun.

4. Bawang putih yang siap ditumbuk

Yang tak wajib tapi menambahkan kesedapan kimchii jigae:

1. Tuna chunks – iollls guna tuna cap ayam tu je.. Sedap gak ratah mcm tu je… Hihih. Boleh je letak ayam atau daging

2. Cendawan yang korang suka. iollss suka cendawan yang halus². Lupa nama, 90 sen je sepeket. Ong Tai Kim mahal sikit 1.20.. hehe

3. taufu lembut – tiba² suka plak makan taufu lembut. Iollss tak minum soya and teh. Tak boleh masuk tekak.. heheh 

4. Bawang holland  / spring onion- nak menambahkan rasa

5. Sesame oil
6. tauhu goreng

Sikit jekan, biasalah, yang wajib sikit je, yang aksesori dia je melampau.. Hahah

Jom try masak pulak. macam teobokki gak cara dia iollss masak

1. Rebus pati ikan bilis

2. masukkan chili paste / sesame oil

3. masukkan kuah kimchii / bawang putih

4. masukkan kimchii

5. campak semua bahan. tuna / cendawan/ tauhu goreng / taufu (last skali. kang hancur lak asik kena kacau)

6. Masukkan bawang holland / spring onion tutup api.

img_0399
malas betul nak pecahkan isi tuna ngn cendawan tu, itu jadi ketul².. heheh

So da siap ler Kimchii jigae, boleh makan macam tu je atau dengan nasi. Serious sedap…

P/s: yesterday i made my own kimchii. Tapi resepi seonsaengnim Lee bagi dah hilang. So resepi semalam takde letak ginger.. adeh.. xtaw ler jadi ke tak.. nanti kita tengok k.

Mari masak teobokki

Meh sini nak share a few tips how to cook teobokki…

Benda yang diperlukan ialah:- 

Yang wajib:

1. Kek beras – boleh beli yang ready made or kalau terlebih rajin tu buatler sendiri..

2. Chili paste / gochujang – sama jugak seperti komen diatas

3. Pati ikan bilis -iollss guna cap knorr je

4. Bawang putih yang dah hancur

5. Kek ikan. Ikut suka nk letak apa. Sosej pun boleh, iollss kurg sikit

6. Corn syrup takpun letak je gula.. Iollss guna gula perang kt rumah

yang tak berapa wajib tapi boleh menambah kesedapan teobokki korang: –

1. Bawang holland
2. Sesame oil. Xde pun xpe..
3. Sayur yg korg suka. Carrot, bunga kubis, brokoli
4. Bawang holland pun klu suka boleh letak / spring onion
5. Sesame seed.carik yg roasted.. Tak kesah jugak. Ok je klu xmo letak
6. Telur rebus. Ikut suka gak..

Sebenarnya yang wajib tu a few item je, tapi pasal nak nampak menarik tambahlah mcm2 barang ikut selera masing.. Nak masak pun senang, main campak2 je cuolllsss.

Now jom cerita camne nak masak:
1. Rebus air masukkan pati ikan bilis
2. Dah menggelegak masukkan bawang putih, chili paste, pastu corn syrup / gula dan minyak bijan
Try rasa kuah tu ok ke x, klu pedas letaklah gula lebih sikit smpai tahap korang suka
3. Masukkan kek beras
4. Campak kek ikan, sayur2, tunggu sampai menggelegak lagi dan rasa kek beras tu dah lembut
5.Campak bawang holland tu, tutup periuk, tutup api..
6. Kalau nak kuah pekat, bancuh tepung jagung sikit, masuk dalam periuk.
7. Last but not least siaplah teobokki tu, nak sedap tabur sikit sesame seed roasted…

img_0394 img_0396

dah siap bolehlah makan,

korang agak² sendiri berapa nak letak, klu dua sudu pati ikan bilis tu, letaklah dua sudu pes cili lepas tu pandai² lah nak adjust kepedasan ikut suka korang.. boleh tambah chili flakes kalau nak pedas lagi. jangan terkejut kalau time rasa kuah tu bland, mostly sayur, fishcakes tu dah ada rasa. Bila makan bahan dengan kuah² ok je. Kalau tak cukup masin boleh tambah garam, letak sikit je, pasal cili pes, pati ikan bilis tu memang dah masin.

simplekan?? bolehlah try lepas ni cuolls!!

P/S: next post.. Tungggguuuu

Food

how much i love in food ? Yup, I love to try whatever it is except non halal food ler… Nowadays my new passion in food is Korean food. Normally i spend around ten to twenty bucks perday for korean lunch ( no partner lunch for Korean Food), but now I can cook their meals, maybe not so good like real Korean cook, but I think is still ok because we can control our level of pedas, garam semua, Mostly Korean food is bland but cannot over Japenese Food, lagi takde rasa for me. For others maybe OK. Oluq bagi testimonial dalam instagram beliau tentang teobokki iollss. Heeheheh Now i can save alot, not craving for Korean food anymore… Hihi Normally I went to Isetan, Won Deli to have my lunch there like Kimchii Jigae and alot of choice there but quite expensive. in Isetan also have a corner for Korea Items but still expensive than  Korean mart at Ampang. A few mart i’ve been like: 1. Philmart – small shop 2. Shin Su Mi Mart – big and have a lot of choice 3. Kim’s Mart – sesat terjumpa kedai ni and i love this shop, a lot of choice and look so clean… I think i will going loyal customer there next time… I think banyak lagi Korean Market kat Ampang tu, eventhough kat Cold Storage KLCC and Big Aeon pun ada jual barang Korea, tapi kat kedai² sini dapatlah murah sikit.

img_0861-0
pati ikan bilis knor, corn syrup, chili flakes, sesame oil and sesame seed roasted. tak banyak pun bahan yang ada
img_0864-0
barang” basah. Rice cakes and chili paste je dari Korean Mart, others i bought from Ong Tai Kim.

I know some people yang sangat mementingkan halal food, so kalau was² tak payahlah nak pandang jijik orang yang makan makanan yang non muslim sediakan.. I don’t mind at all except no oink oink, alcohol, meat or chicken from non muslim… Sometimes dorang lagi bersih dari orang muslim buat… takdelah nak agung²kan kaum oriental ni, tetapi sesetengah tu kenyataan… And mostly Korean food vege based… untuk diet pun bagus gak healthy food, cause normally it is soup based and no cooking oil gunapun. Nak masak pun senang, main campak² je, rebus je apa korg nak, memang senang gila nak masak, cuma yang leceh persediaan barang nak dimasak je, benda paling wajib kena ada bawang putih dan cili pes / chili flakes. Next post I will share how to cook a few item I know ok.. Some info from google, a few blog, some are from my friend Mohd Shahrul Bakar (Head Chef kat Savaro korea) dan percaya kepada diri sendiri ler bila masak tu.. Hehehe P/S: Pat, aku dah kredit ko, siapa nama penuh.. Silalah bagi ucapan….

welcome 2014

hi all.
happy 2014. hoping there is good news in this year.
bye 2013 and bad memories .

my first holiday for 2014, KOREA!!!

I love my experience for first day, thanks a lot to the Hongdae citizen that help me to pick up my t-money that been falling to the otherside gate and kind ahjussi that help me even thought he can’t speak english. seriously SYIOK.
and this my first night at Hongdae Korea. unfortunately i’m been slept at 6pm until almost midnight and now i can’t sleep..
i’m really excited to explore Korea tomorrow.
will update another story soon.

do you guys thinks i can proceed with the HIMYD in here….

oh suck, most of the keyboard function in this room not function. later i add ok.. hihi