Tag: Sabah

Sabah bah

This is my second trip to NEGERI DIBAWAH BAYU.. I think it was 2009 or 2008.. This time only me and my partner in crime, my bff, Norul Hidayah Baharuddin aka Oluq… First trip began at night, we arrive at 5 pm, waiting for car rental arrived arround 6pm, off to Kundasang around 6.30 pm. Here 6.30pm was like one hour fast then Peninsular cuollsss!! Tq God the weather so nice that night and we safely arrived approximately arround 8.30 pm and check in into Kinabalu Pine Resort, nothing to see in the night but we woke up at 6 am the next day, WOW! Amazing view infront us.. Seriously amazing view…. IMG_0414 IMG_0464IMG_0640IMG_0639 Kinabalu mountain is our view, worth it to pay more for the best view room, blok S.. Wahh.. Serious sojuk!! After breakfast without mandi (haha, ini rahsia taw, jangan cakap ngn nobody), we went to Hot Poring, Canopy Walk and raflesia blooming. Incident happen here, jahanam kamera oluq, iollss yg wat… Hehe.. Jahatkan iollss? Dapat dividen asb iolls hantar repair erk ruq??? IMG_0424 IMG_0440 Next destination, farm castle, very new zealand cuolls!!! Cantik kot… IMG_0476 IMG_0495 IMG_0502 IMG_0508IMG-20141023-WA0006 IMG_0557 Next Kinabalu Park, takde apa, except klu cuoolls nak naik panjat gunung, kat sini port dia.. So we decide back to town lepas tak jumpa satu port yg dicari.. Later me advise where is it.. Hujan gila lebat dgn kabus, sangat menyeram, oluq yg drive, so iooollllss merapik kat sebelah melayan mata yang mengantuk,IMG_0591

IMG_0597
Jambatan Tamparuli

sampai dalam pukul 4 lebih terus check in KK Waterfront Hotel… Rehat kejap, pulangkan kereta sewa lepas tu terus gi dinner and that’s it… Diet yang tak seberapa tu telah tertewas dengan seafood yang pelbagai, plan nak makan 2, 3 item je, tapi dikaburi dengan kesegaran seafood2 yang ada, terus 5 lauk amek, ikan kerapu merah, lobster, sotong, ketam, sayur kailan.. Nasik takde.. Orang sebelah jeling2 tengok weolllss, betul ke minah 2 ekor menketedarah macam jin… It cost us, 150.. Oklah kot… 1. Ketam sotong, 5 hinggit seratus gram 2. lobster 18 seratus gram, 3. ikan kerapu xhingat plak brapa.. Puas hati cuma xpuas cara masakan lobster, xkena rasa dia (that’s the reason why we eat again lobster last night… Hahaha).. Jalan2 area hotel, nak turunkan hasil yang dituai, so after that we wen straight to our bed.. End 2nd day.. DAY 3 We finally found place that i would like to show to oluq after asking abang kereta sewa semalam, today we decide to rent other car from other person, went to Pekan Nabalu… The view, two thumbs up!! IMG_0622  IMG-20141024-WA0007 Drive back to KK to find samsung centre, unfortunately kena tunggu one week, need to order spare part from factory. so we decide went to muzium Sabah, Masjid Negeri, lepaking at Tanjung Aru, sunset view at Sutera Harbour and redah jam to back to the hotel.. IMG_0635 Sementara nak tunggu cukup masa sebelum hantar kereta ke abg polis, kereta nadya tu (bini dia punya kot, hasil CSI oluq ketika menengok isi dashboard kereta nadya itu, dan dengan yakinnya abang kereta sewa itu seorang polis, siap kami speku bini abg tu tgh cuti pantang, balik ganu, so abg tu decide untuk sewakan kereta bini dia.. Hihihi), oluq bayar full day, walaupun kereta tu diguna kurang dari 12 jam, so malas nak hantar kereta, kami pun melepak didalam bilik hotel, konon2 nak gi karaoke, malas pulak, so kami pun karaoke lagu ami yang ada didalam ipad ini seperti baabaa black sheep, the old man, old mcdonald dan macam2 lagi… Around 7.30, we went to ikan todak to have our dinner, 2 lobster again (sorang 1, tamak baq hang), sotong, udang harimau, kerang gergasi and more expensive from than yesterday… Hahaha…. Jahanam weh.. 1. Sotong 4ringgit seratus gram 2. lobster sama 18 hinggit 3. udang rimau 10 tinggit seratus gram 3. kerang gergasi 3 ringgit seratus gram So jalan, tapi tak tahan sakit perut, jus nenas 3 gelas cuoolls, mana tak cuci perut mak.. nak jalan uptown xlarat, so parking kereta, selesaikan hajat dan terus rehat… End our day.. DAY 3 Island hoping to pulau manukan and pulau mamutik. Siyes lama gila xgi snorkel bagai, panik sekejap dalam air, tiba2 lupa macam mana nak bernafas guna mulut… My last in seawater I think is my trip to sabah ler kot.. Hahaha… It was 6 years ago… Tapi bila dah dapat rentak, amek ko xmo keluar, sampai sunburn, keluar air terus naik merah2, nasib bawak ubat alergik, panas terbakar tangan myolllss… Nak bukti jap.. img1414466658533 bezakan?? memang berbeza.. sekarang lagi teruk Tapi syoknya snorkel, rasa macam ikan, jadi ketua ikan dalam laut tu… Hehe Selepas puas sesi membakarkan diri di terik hari, weollss gerak balik ke Jesselton Jetty, naik teksi back to hotel, mandi dan makan maggi cawan… Method mengemis ketika makan dimalam hari tidak berguna nampaknya sementelah semua perbelanjaan telah dipakai guna untuk lobster dan seafood yang menjerat jiwa weollss… Sempat tido sekejap, dan siap2 ready untuk late check out (bayar 79 hinggit), kami menggerakkan diri yang sangat lesu ke pasar Philippines, our last destination before depart to airport… Sempatlah beli subang pearl untuk myollss dan kuih cincin. Itulah je pun iollss shopping, actually no more bajet.. Hiihii. Amek luggage at hotel, call Yan (baik mamat ni, bak kata oluq muka macam benjy), off to airport super early.. Tak dah takde tempat nak gi, lagipun iollsss xsuka kalut2 last minutes, nak tukar seat, dah check in baru oluq cakap dia pun nk window seat… Cettt.. Ada saingan, kalau ngan yazid, dia tak suka duk window seat, pasal pundi kenken dia tak berapa kukuh.. Kekeke….

IMG_0642
good service KK Airport

First time naik MAS ada delay, ok je, pasal dah duk dalam flight… Seat dah best, orang sebelah kurang lak… Gemokbusuk, tidur berdengkur.. Cetttt… Potong stim je, takpelah layankan je, janji tak bergesel macam naik airasia aritu, seat MAS besar skit, boleh pusing2 montot dan tangan tanpa menyentuh orang sebelah… Budak kecik belakang ni pulak suka main sepak2 kerusi, sakit hati kita ni, so cuoolls yang ada anak tu, tolongler ajar anak manner how to behave in flight… Nyampah tul budak ke orang tua yang kurang ajar yang suka sepak kerusi depan… Hakkktuiiihhh!! Gerak je flight terus myolllss tido dan dengan ajaibnya walupun hidung pedih ngn telinga berdengung, myollss still boleh bangun tepat pada waktunya bila troli makanan menghampiri.. Ok ler food brahim tu, sekadar mengisi perut kosong… Now tak xleh tido… Sengah jam lagi sampailer ni kot.. Nnt myollss add in picture ye cuoolls!, dalam flight manado tenet, lagipun pic sume kat hp oluq… Ceria ini dikarang time duk kat airport tadi, pastu sambung lagi. Live ni.. Upload taktau bila ler.. Hihih 25/10/2014, 1035.. IMG_0636 p/s: cuci mata je mampu kat sini..

Advertisements